Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to potvora

„Je drzá jak opica. Dělá si, co chce. Vůbec neposlouchá. Nerespektuje nic. Nemá žádný zábrany, absolutně se nebojí. Je oprsklá. Divoká. Co si to vlastně dovoluje? Jak si tak troufá? To snad ani není možný, jaká je to potvora.“

...Tak nějak komentovala moje drahá polovička příchod nové kočky do domácnosti. Všechno jsem v tom návalu slov ani nepochytil, ale závěr zněl docela jasně: „Je to potvora. Potvora divoká.“ „To mluvíš o sobě?,“ reagoval jsem a získal tak chvilku času. Zarazila se. Napadlo mě, proč jsem ji vůbec přitáhl domů. Samozřejmě myslím tu kočku.

„Je to potvora, potvora ostravská. Ale je hezká. Taky je šikovná, umí si poradit,“ žena změkla a usmála se. Ona se umí hodně zlobit, ale nemusí to nutně trvat dlouho. A ne vždycky se zlobí vážně. Tou potvorou vlastně kočku chválila. Chválila tím, že je samostatná, nebojácná, že se v životě snad neztratí. To se u koček cení, protože ty mají pro ztrácení se vzácný dar.

Je moc velká

„Já jsem chtěla kotě, malý, dvouměsíční, roztomilý. Tato už je moc velká na to, aby si na nás a naše chlupáče zvykla. Potvora.“ Ať žena říkala cokoliv, potvora na konci znamenala, že už si ji kočka získala. Už ji pryč nedáme, kočka si zvykne, bude muset. Pro tuhle ostravskou potvoru je u nás místa dost, i kdyby vlastně nebylo.

A tahle je navíc hezká. No ne?:-)

Koťátko

Připletla se mi do cesty v Ostravě

Byla to náhoda. Kolem nohy se mi začala motat kočka, spíš kotě, kotě odchované ulicí. Prý má pár měsíců, asi dva. A pár měsíců před sebou, možná. Prý tamní kočky mají krátký život.

Tak jsem tu kočku převezl dlouhé kilometry, abych ji ten život třeba prodloužil. Prý ji nikdo nechce, tak jsem doufal, že ji bude chtít náš kocour. Panička již delší dobu mluví o nevěstě pro našeho (kastrovaného) kocoura a tahle kočička mi přišla jako dobrá adeptka. „Třeba doma udělá radost,“ myslel jsem si.

Radost udělala, ale ne kocourovi. Nejprve ji viděla žena. V prvních okamžicích jí skutečně zazářily oči, aby se na kočičku nádherně usmála. „Ta je krásná.“ Trvalo to však jen chvíli. Pak kočku projela jakýmsi zvláštním skenerem, který asi ženy tajně schovávají v mozku, a změnila výraz.

Kočka se opravdu nebála

Od první chvíle se u nás chovala jako doma. Rázem bylo všechno její. Klidně si nacupitala přímo do obýváku.

Vyrazila si bez obav za naším kocourem. Ten začal prskat.

Pak přišel náš pes. To zase prskala kočička.

No, chvilku jsme s údivem (a skoro otevřenou pusou) pozorovali, jak nám kočička šmejdí po domě. Chovala se, jako by ten dům snad byl její.

Kdepak kocour, kdepak u kocoura doma.

No, a pak začala prskat panička: „potvora“.

A stejně tak, jak si poradila s novým prostředím, poradila si s novými páníčky. Tato potvora si nás hravě omotala kolem prstu, možná právě kvůli své hravosti, divokosti nebo vděčnosti. Jestli totiž této potvoře něco nechybí (kromě drzosti, nebojácnosti nebo neposlušnosti), je to vděčnost.

Vděčnost od našeho kocoura neznáme. Je to osobnost. Má magický pohled. Je relativně přítulný a příjemný společník. Ale vděčnost je mu cizí.

Náš kocour nezažil život na ulici, od malička je to vymazlený společník paničky. Má všechno, co potřebuje (alespoň dle názoru paničky) a neví, co je hlad. Nezná bídu. Měl štěstí na paničku a panička měla štěstí na kocoura (dle jejích slov).

Kde hledat štěstí?

S ostravskou kočičkou je to jinak. Ta štěstí asi moc nezažila. Vypadá to, že už má i nějaké negativní zkušenosti se psy. Taky asi na vlastní kůži zažila, co je to hlad. „To není žádný kotě. Já jsem chtěla malý kotě. Ona jen tak vypadá. Asi neměla dost jídla, tak je drobná,“ konstatovala žena. Veterinář to jenom potvrdil. Podle zubů má tohle polodivoké koťátko přes půl roku.

Je to potvora!

Kdo ví, čím si za toho půl roku muselo tohle koťátko projít. Asi by nepřežilo nebýt potvorou. Ať je to jak chce, je to pěkná, opravdu pěkná, potvora. Je mourovatá s bílou náprsenkou těsně pod bradu a všemi čtyřmi ponožkami. Je symetrická, ale občas tu symetrii svou bílou nebo mourovatou barvou něčím ozvláštní. Jako by chtěla být dokonalá, i přes svoji nedokonalost. Jako by to byla kráska s pihami, které z ní dělají krásku mimořádnou.

A co víc. Ona není jen pěkná. Ona je vděčná, vděčná jako nikdo. Je vděčná za každou jedinou granulku. Je vděčná za každé jediné pohlazení. Někdy to vypadá, že nepotřebuje vůbec nic, jen naši přítomnost. Umí se o sebe postarat, naučila se to, dostala tvrdou školu života.

I přes kotětí měsíce na drsné ulici má v sobě stejně naše kočička něco strašně jemného. I přes svoji divokost umí být přívětivá. Její hluboké oči září láskou, nezkrotnou, ale stálou. Přestože umí být sama, stojí o někoho blízkého.

Přestože se tato kočička narodila stovky kilometrů daleko, drží se u našeho domu a u nás. Když je v blízkosti náš pes, bývá opodál, ale většinou je na dohled. Vlastně je to milá společnice, je milá od první chvíle, přestože je v ní kousek divoké šelmy. Nakonec jsme za tuto šelmičku rádi. A ona je ráda za nás. Možná není roztomilá jako dvouměsíční kotě, které se stěhuje od mámy, z jednoho bavlněného pelíšku do jiného, ale lásku dát umí. A je to ztělesnění vděčnosti, tahle potvora. 

I náš pes žasne nad touto potvorou. Takto to vypadá:

PS:

Každé z těch pouličních koťat, kterých je teď všude plno, bude vděčné za trochu jídla a tepla. Letmý dotek, krátké pohlazení, blízkost někoho, komu na nich záleží - to vše dokážou celým svým divokým srdcem ocenit.

Jestli se nějakého ujmete, určitě vám vše vrátí v podobě zvláštně divoké, přesto přitažlivé, milé a možná i mazlivé lásky.

V hledání svého štěstí - držíme pěsti všem!

#JeToPotvora Tohle je taková malá výzva kocoura.

Autor: Ondra Musil | středa 16.11.2016 15:44 | karma článku: 25,30 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Ondra Musil

Doufám, že o víkendu nebudete nic dělat

Chápejte, jde mi o vaše dobro... Máte pochybnosti? Máte už dost všech těch dobráků, co to s vámi myslí určitě dobře a jejich snahy zaručeně vedou jen ty nejčistší úmysly?

9.2.2018 v 17:40 | Karma: 7,51 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost

Ondra Musil

Tak tu máme volby. Co s tím? Nebudu nic měnit!

Měl bych na plnou pusu, černé na bílém říct/napsat nebo zaštěkat, co si myslím? A zajímá to vůbec někoho? Anebo to bude jen pro ty, co jsou plně připraveni k nesmyslným útokům a jenom čekají na to, až se někdo vyjádří jinak?

12.1.2018 v 14:47 | Karma: 9,19 | Přečteno: 408x | Diskuse| Společnost

Ondra Musil

Novoroční orgie

Tak. A je to tady. Světlé zítřky. Zářná budoucnost. Ono BUDE LÍP už je. Zítra je dnes. Budoucnost je v roce 2018, je tady. Sváteční obžerství a jiné orgie patří minulosti a prostor dostávají orgie nové, tedy novoroční.

2.1.2018 v 16:17 | Karma: 7,74 | Přečteno: 415x | Diskuse| Fotoblogy

Ondra Musil

Jak by měl vypadat správný prezident?

Milí občané České republiky, milí voliči, napadla vás také někdy tato otázka? Dobře, možná by se dalo podívat na hrad, tam přeci jeden prezident je. Dá se říct, že prezident má vypadat jako prezident, který je nyní prezidentem.

28.12.2017 v 17:11 | Karma: 12,82 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Ondra Musil

Nejdelší noc v roce. Co s ní podniknete?

Máme tu jeden kratičký, zato praktický návod pro všechny, kteří si chtějí dnešní noc užít, jak se patří.

21.12.2017 v 18:47 | Karma: 15,44 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Mám kolem sebe samé mazlí(č)ky, ne jednoho, hned několik. Občas je to pěkný chaos. To je tak, když bydlíte U KOCOURA DOMA, a ještě k tomu černého. Někdy se z toho člověk potřebuje vypsat – anebo vyspat?